MAKLab’s WikiHouse : Day Three

For reasons beyond the team’s control, day three has become the final day of the Wikihouse project – for now at least. The original plan; to place the structure on Buchanan Street by the entrance to Mitchell Lane, was stymied by the arrival of a huge amount of scaffolding on the site over the course of the early morning. Rather than fight for meagre space on the street, the decision was made to move the project upstairs to the MAKLab workshop. Keen to turn a hindrance into an advantage, this has meant that for today and tomorrow, MAKLab has been turned into a fantastic exhibition of its own handy work.

As the frame sections had been put together in the Lighthouse’s delivery yard, originally intended to be carried to the street, a bit of creative deconstruction and moving was called for. With the entire team put to work, the four sections of frame were manoeuvred through the Lighthouse’s main entrance, up a curving flight of stairs and through a live gallery space, before being dropped off in the workshop for reconstruction

With a great deal of lifting, balancing and team-work, the two frames came together, just in time for the studio to be cleared and cleaned, and some examples of some of the best work that has come through the MAKLab studio could be put on show.

While it’s a little sad that the whole structure couldn’t make it onto the street today and tomorrow, there are plans for this Wikihouse, or another like it to become something of a peripatetic MAKLab exhibition space. For now, the team should be immensely proud of the massive amount of work that has gone into making this three metre tall jigsaw puzzle in well under a week – from CNC cutting dozens of sheets of plywood all the way through to laying the roofing sheets on top.

9305515397_56a9f70ef3_z

The Flickr set has been updated to include photos from this final day of construction, and a couple of stopmotion videos are on the Youtube playlist. The hashtag #MAKLabWikiHouse is a good place to catch up on tweets covering the build. Big thanks to @AlistairParvin and @WikiHouse for their words of encouragement and promotion. The storify below also covers most of the social media from the day.

I’d recommend anyone who is in the Glasgow area to get down to MAKLab to have a look for themselves. Aside from admiring the team’s handiwork, they’re a welcoming bunch and there are always lots of exciting things going on in the workshop to check out. Thank you to all of the team that worked on the build. Apologies for having to put up with my camera pointed at you all of the time. I will post an update with some reflection on some of the other implications of this project and where it sits within the wider inquiry of my studies in due course.